Заслужава си през следващия програмен период от 2014 година да се борим за отделна оперативна програма за туризъм.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо  Трайков по време на обиколката си, включваща тракийски светилища. Днес той посети храма в Старосел, гробницата на Севт III (Голяма Косматка) и историческия музей в Казанлък.

Министър Трайков коментира, че има няколко източника на финансиране за туризма, които са в различни министерства и с които се работи „на парче".

Според него трябва да се въведе интегриран подход, който да следва приоритетите на държавната политика да залегне в стратегията за развитие на сектора

Тракийската тема е основна за България, защото е нещо, което ни отличава и ни прави уникални. Смятам, че си заслужава да я развием в рамките на този мандат, защото имаме уникални обекти сред красива природа, разположени из цялата страна.
Те могат да бъдат гръбнакът на културно-историческия ни туризъм, покрай който да се развиват и другите алтернативни видове туризъм - винен, поклоннически, селски ,СПА и други." - коментира министърът.

На 13 февруари министър Трайков ще посети историческите комплекси Татул и Перперикон, Карановската селищна могила и Източната могила край Нова Загора.