В Пловдивска област бушуват три големи пожара, възникални заради палене на сухи треви и стърнища, предаде БНР.

Заради ангажираността на пожарните служби се налага попълването на дежурните смени с екипи от близките общини, съобщи директорът на пловдивската дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Георги Мангараков.

Между селата Брягово и Драгойново днес около обяд е пламнал горски масив, обхваната е значителна площ от него. Изпратени са четири пожарни коли, в потушаването са се включилит доброволци и горски служители.

В Калояново огънят е обхванал обор с животни. На мястото са пристигнали екипи от противопожарните служби в Стамболийски и Хисаря.

При асеновградското село Нови извор огнената стихия застрашава реколта от 500 декара слънчоглед. Там пирстигнали екипи от Садово и Асеновград.

Сухи треви и храсти се възпламениха преди обед и в подножоието на Бунарджика в Пловдив, съобщава се за изгоряла беседка.

Заради запалени сухи треви и стърнища е пламнал и терен при гробището в село Червен. Вчерашният пожар край Кричим, който вече е потушен, също е тръгнал от местния гробищен парк.

Георги Мангараков отправи апел към гражданите да не палят стърнища и затревени площи, тъй като едновременното потушаване на такива пожари затруднява изключително много работата на районните пожарни служби. Налага се да бъдат мобилизирани и допълнителни екипи за сигурността на общините.

По думите му, в момента на територията на Пловдивска област само за ден има по 30-40 пожара на сухи треви и отпадъци.