За трето земетресение от сутринта, съобщи Геофизичният институт.

То е станало в 12,38 часа, като районът на епицентъра е същият - 160 км югозападно от София, в Македония, около град Валандово.
Силата му е 3,7 по Рихтер и също е усетено в Петричко.

По-рано днес официално бе съобщено за още два труса

  • в 10 часа и 59 минути българско време, със сила 4 по скалата на Рихтер
  • в 7 часа и 50 минути, с магнитуд около 3,9 по Рихтер

също усетени в някои населени места от Югозападна България.

Oт БАН уточниха за news.bg, че вторичните трусове се очаква да продължат няколко седмици. От там допълниха, че те ще бъдат леки и няма да бъдат усетени от гражданите. След най-силния трус с епицентър до гр. Валандово са регистрирани над 300 вторични леки труса.

До момента няма данни за нанесени материални щети.

 

След земетресенията от вчера, тази нощ са регистрирани вторични земни трусове.
Те са значително по-слаби и повечето не са усетени от населението.

Най силните трусове бяха регистрирани на 24 май в 19:18 часа- 5.2 по Рихтер и в 22:37 часа - 4.5 по Рихтер. Двата труса бяха усетени в областите на Западна и Югозападна България.

В оперативните комуникационно-информационни центрове на Министерството на извънредните ситуации във всички области не са постъпвали сигнали от граждани за причинени материални щети. Няма данни за пострадали хора.

Сеизмолозите очакват през следващата седмица трусовете да продължат със затихваща сила.

Поредицата от земни трусове е усетена от хората в Благоевградска област, но най-вече в района на Петрич, уточни ръководителят на областната дирекция "Гражданска защита" Петър Самарджиев, цитиран от БНР.

Няма данни за материални щети и пострадали, показва информацията, събрана в дирекцията от всичките 14 общини в областта, допълни той. Земетресенията са предизвикали уплаха, но не и паника. Днес комисии ще проверяват в общините дали няма напукани стени и сгради.