Във връзка с решението за цената на парното за столичани, министър Петър Димитров обясни, че може да има загуби за някои дружества.

„Идеята е за в бъдеще да се намалява плавно цената на парното с намаление на цената на газа, за да може Топлофикация да понесе това нещо”, обясни той.

Петър Димитров бе категоричен, че държавата няма да плаща сметките на софиянци. „Това е неправомерна държавна помощ”, допълни той.

Ако понижението е с около 11%, както беше предварително обявено, цената на парното ще падне с около 8 процента.

По-рано днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов, заяви, че в комисията са изненадани от решението на принципала на „Топлофикация София" - министърът на икономиката Петър Димитров, да отпадне повишението на цената на топлинната енергия за потребителите в столицата от 1 януари.

Не сме запознати с подробностите", каза той и посочи, че представители на комисията са поканени да присъстват на заседанието в Министерството на икономиката и енергетиката.

В кулоарите на парламента по време на дебатите по 7-мия вот на недоверие към кабинета Станишев, Петър Димитров коментира, че рецептата срещу икономическата криза е увеличаване на публичните разходи, за да се компенсира намаленото потребление.

„Не мисля че България не е усетила кризата, заяви той в отговор на въпрос дали ни предстои ново проявление на финансова криза.
Най-силно са пострадали добивната и преработваща промишленост.

Дали ни предстои нова криза около изборите, каквито прогнози се появиха напоследък, министър Димитров коментира:

„Не вярвам, че световната криза се подчинява на вътрешнополитическите потребности на българската опозиция".