Цигара "билка" е най-вероятната причина да изпадне 17-годишен ученик в кома.

17-годишният Джесур Д., който колабира в сряда в заведение в близост до елитно кърджалийско училище, най-вероятно е пушил този нов вид наркотик, пише 24rodopi.com, позовавайки се на познати на ученика. Заедно със свои авери, Джесур дръпнал цигара преди започване на часовете в школото. След това влязъл в заведението, познато като „Пощичка". Минути по-късно ученикът колабирал.

„Затворено момче е. Не говори много с хората", казват съучениците му. Майката на 17-годишното момче е учителка, а бащата бил на гурбет в Германия.

Момчето било заедно с двама свои приятели в кафенето, когато колабирал. От заведението веднага позвънили на Спешен телефон 112, за минути дошли полицейски патрул и медицински екип с линейка. Ученикът веднага бил транспортиран в болницата, където е бил настанен в интензивното отделение в напълно неадекватно състояние.

В 15 часа в четвъртък ученикът е изваден от медикаментозна кома. „Към момента 17-годишният е контактен, диша самостоятелно, но е с кислородна маска. Благодарение на бързата реакция на екипите, състоянието на момчето бе овладяно", заяви шефът на Отделението по „Анестезиология и интензивно лечение" в болницата в Кърджали д-р Петър Бахчеджиев.

Момчето е буйствало, било е прието с белодробен оток. До ден-два предстои да бъде изписано и насочено за консултаци в Психиатрията. Според лекарите вероятно се касае за синтетична дрога, която тестовете не могат да хванат.

„Билката" е пет пъти по-силна от марихуаната. Подобно на „бонзай", синтетиката трудно може да се намери в Кърджали, но не е и невъзможно. 1/9 от грама върви по 10 лева в града край Арда, твърди родопското издание.