Според туроператорите туризмът у нас е загубил 800 млн. евро заради кризата с COVID-19. Наблюдава се и спад на чуждите туристи със 75%, съобщи Нова телевизия.

Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма коментира, че през настоящата година е имало около 550 000 българи, които са пътували активно в България, за сметка на излизанията в чужбина. Въпреки това не могат да компенсират загубите, добави той.

С 60% са намалели туристите от чужбина, които си наемат апартаменти и къщи за лятна ваканция.

Много от тези апартаменти вече не се отдават краткосрочно. Съответно - има доста по-малко конкуренция на пазара. Спадът е от над 40%, заяви мениджърът на фирма за краткосрочно отдаване на жилища под наем Борис Павлов.

Община Велико Търново тегли заем от 1,6 млн. лева за развитие на културния туризъм

Община Велико Търново тегли заем от 1,6 млн. лева за развитие на културния туризъм

Дългът ще се погасява 12 години от приходи на общината

Припомняме, че на 11 септември от Националния статистически институт (НСИ) представиха данните за традиционно един от двата най-активни летни месеца. Според тях през юли приходите от нощувки са били с 64,6% по-малко в сравнение със същия период на 2019 година. Тези, генерирани от посещенията на чуждестранни граждани, са със 77,1% по-малко, а от българи - с 11,6%.

Дни по-рано Румен Драганов от Института за анализи и оценка в туризма коментира, че за месеците юли и август по Черноморието туристите са с 2 милиона души по-малко в сравнение с 2019 година.

По неговата оценка основният удар са понесли по-големите хотели, разчитащи на чуждестранни туристи. От друга страна от ситуацията са успели да се възползват малките семейни хотели и къщи за настанявания, при които заетостта на легловата база расте с 14 на