ПОСЛЕДНО: •Братът на убития Константин Димитров-Самоковеца Мартин Димитров е заявил пред репортери в Самоков, че след като разбрала за убийството на съпруга си, жената на Самоковеца Ангелина е изпаднала в шок и е приета в болница, тъй като е бременна.
Новината за покушението близките на Самоковеца са разбрали снощи около 20:00часа. До момента никой от семейството му не се е свързал с посолството ни в Амстердам.•
•Простреляната Цеци Красимирова, придружавала Косьо Самоковеца в Амстердам, е изписана, съобщи Дарик Радио. От болничното заведение са заявили, че състоянието на Красимирова не изисквало допълнителен престой в болница. По-рано Радио Нет съобщи, че сестрата на известната ни манекенка е излетяла за Холандия.
В късния следобед говорителят на полицията в Амстердам обаче заяви, че според него Красимирова още е в болница и й се налага операция.

Първи версии - Клюна поема бизнеса на Самоковеца?
Кой е Самоковеца...накратко
•От полицията в Амстердам: Разпитваме заподозрения 37-годишен мъж

Амстердам В събота - 6 декември, в 15.30 местно време на централния площад Дам в Амстердам беше убит 33-годишният Константин Димитров, известен повече като Косьо Самоковеца. Новината е разпространена първо от CNN.

Българинът е бил застрелян пред най-големия магазин за диаманти в холандската столица. Първоначално постъпи информация, че убиецът е заловен от граждани в близост до мястото на престъплението, след като обаче изхвърлил оръжието си в близък канал. Извиканите от полицията водолазни екипи са успели да намерят оръжието, което е занесено за експертиза, съобщи Радио Нет.
По-късно стана ясно, че мъжът, извършил престъплението, е разпознат от очевидци в амстердамски бар, където и е заловен от органите на реда.

По време на покушението в Амстердам заедно с Косьо Самоковеца е била и известната българска манекенка Цеци Красимирова. По първоначални данни тя е била ранена между очите от рикуширал куршум, но животът й е извън опасност.

Димитров Двамата били отседнали в елитния хотел "Краснaполски". Разстрелът е станал, малко след като Самоковеца и Красимирова излезли от хотела. Странното е, че българинът е бил без обичайната си охрана, която, докато той е в България, понякога достига до 20 души.

По полицейски източници, цитирани от холандската преса, убиецът е етнически холандец. Той е застрелял Димитров с два куршума, като най-вероятно го е причакал в някое от многобройните кафенета на площада. Холандскато преса коментира, че за първи път показно убийство се извършва на централния площад в града.

Самоковеца нямаше намерение да се връща в България...у нас остават около 40 престъпни боса.
-- ген. Борисов
На 7 ноември, малко след скандала "Ескейп", Самоковеца напусна страната ни. Предполага се, че той е изнесъл, без да декларира 156 хиляди евро. С тях, съобщава Нова телевизия, е поискал да купи в Германия Ауди А8.
Съществуват информации, че след като се е разбрало това, главният секретар на МВР ген. Борисов е поискал от прокуратурата нареждане за задържането на Самоковеца.
В-к "Сега" свързва това искане с "поканата за разговор" която прокуратурата отправи къв Борисов и разпространената декларация от Асоциацията на прокурорите в България.
Пред Радио Нет апелативният прокурор Иван Петров, който е председател на Асоциацията заяви, че искането за арест не може да бъде причина за конфликт с Борисов (при евентуален отказ от страна на прокуратурата), защото МВР може да задържа за 24 часа и без необходимостта от прокурорско разрешение.

Красимирова Припомняме, че МВР свързваше Димитров с контрола на едни от най-големите контрабандни канали у нас. Името на Самоковеца фигурираше и в докладната записка на вътрешното ни министерство за организираната престъпност у нас.

Димитров беше и сред заподозрените като организатори на атентата срещу Иван Тодоров-Доктора на столичния булевард "Цариградско шосе". На 31 май 2003 на пътя за Самоков беше направен неуспешен опит за атентат срещу кортежа от коли, придружаващ Самоковеца. Тогава бизнесменът оцеля, като пострадаха два от бронираните му джипове "Мерцедес".

НСБОП: Очаквахме Самоковеца да се върне, за да образуваме дело •
Ген.Атанасов: Офицери от НСБОП покровителстваха Самоковеца•
•Ексвътрешният министър Ем. Йорданов: По мое време МВР нямаше данни срещу Самоковеца•