Първата доставка с дрон, управляван по 5G в България, се случи въпреки проливния дъжд в Пловдив в края на миналата седмица. По този начин А1 и Институтът за космически изследвания и технологии към БАН представиха още едно приложение на 5G ULTRA - за управление на дронове за целите на логистиката. Пратката беше доставена с помощта на специално разработен за целта летателен апарат.

5G ULTRA - истинската надеждна и бърза технология

Дронът, управляван чрез 5G ULTRA, е разработен от екип под ръководството на проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Предназначението на летателния апарат е за доставки на спешни малки пратки. Създаден е основно от композитни материали, за да се сведе теглото му до минимум и да може да прелети над 30 км с едно зареждане на батериите. За да се постигне необходимата ефективност и надеждност при полет, за дрона е необходима истинска 5G скорост и ниско времезакъснение, каквито предлага 5G ULTRA, определена от Ookla за най-бързата 5G мрежа в страната. В нея потребителите на А1 могат да достигнат скорости над 1000 MB/s.

Снимка 550675

Източник: А1

Първият полет с дрон достави новия iPhone 13

Доставката, която 5G дронът донесе, неслучайно беше именно новият флагман на Apple - iPhone 13 Pro Max. След като в началото на месец октомври А1 стартира предварителните поръчки на новите модели iPhone от серията 13, компанията вече започна официалните доставки на устройствата към запазилите своята бройка през онлайн магазина на А1.bg.

Потребителите на А1 могат да избират между общо 14 конфигурации в зависимост от избраната комбинация на цвят, модел и обем на мястото за съхранение. Важно преимущество е, че в търговската мрежа на А1 пълната гама от модели на тазгодишната серия - iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max се предлага в комплект с оригинално зарядно за всички, поръчали устройство от А1.bg. Всички нови устройства от серията са съвместими с мрежата от пето поколение на А1 5G ULTRA още от първия ден, в който достигнат до своите нови собственици.