Детските градини ще отворят най-късно до 21 декември, а учениците ще се върнат в клас на 4 януари. Това каза в ефира на bTV. министърът на образованието Красимир Вълчев, като от думите му стана ясно, че този сценарий е възможен, ако се сбъднат благоприятните прогнози за разпространението на вируса у нас.

В детските градини нямаме ефективна възможност за обучение в електронна среда, то не е и подходящо за градините, коментира Вълчев. Той обаче призна, че заради електронната среда на обучение неравенствата в когнитивните способности на учениците са се задълбочили. Дистанционното учене се отразява най-пагубно върху децата от началните класове и тези, чиито семейства са с нисък социален статус. Наред с това мнозина родители се оплакват, че нямат електронни устройства и не могат да си позволят такива, а други са с по двама ученици у дома - в една смяна, и нямат допълнителен таблет или компютър, Излиза, че в тези случаи се нарушава правото на достъп до безплатно образование.

Вълчев иска най-добрите студенти да стават преподаватели

Вълчев иска най-добрите студенти да стават преподаватели

Министърът търси начин да развърже възела за подпомагане на университетите

106 хиляди устройства са поръчани. Една голяма част от тях се забавят заради процедурите и липсата на производство в световен мащаб. По целия свят в момента няма достатъчно устройства, отговори просветният министър. По думите едва 8 хиляди от поръчаните устройства са доставени заради проблема с наличността.