Министър Ананиев е издал заповед, с която удължава срока на въведените противоепидемични мерки до 12 април, включително.

Заповедта се позовава на обявеното с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. извънредно положение и препоръките на Националния оперативен щаб.

Заповедта за удължаване на въведените противоепидемични мерки се отнася до Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г., Заповед № РД 01-131/17.03.2020 г., Заповед № РД 01-139/19.03.2020 г. и Заповед № РД 01-144/22.03.2020 г.

Допуска се в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

Щабът иска мерките срещу коронавируса да се продължат до 12 април

Щабът иска мерките срещу коронавируса да се продължат до 12 април

Един нов случай от София е регистриран от тази нощ

За да се спре разпространението на коронавирус инфекцията:

- Спрени са всички масови мероприятия, включително зелени училища, обучения, празненства. Прекратени бяха културните мероприятия - театри, кина, галерии.

- Затворени бяха големите търговски центрове - моловете. Посещенията на градинки, паркове и други обществени места са ограничени.

- Бяха приканени други търговски обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, банки и бензиностанции, да затворят.

- Въведен бе коридор за възрастните хора в магазините за хранителни стоки и аптеките, като на гражданите до 60-години е забранено за пазаруват от 8.30 до 10.30 часа.

- Училища, университети, образователни центрове преминаха на дистанционна форма на обучение.

- Препоръчано бе на работодателите, на които е възможно, да преминат на дистанционна форма на работа. На останалите бяха предписани стриктни дезинфекционни мерки.

- Въведен бе пропускателен режим на областните градове, за да се спре трафика извън трудова ангажираност и спешни здравословни състояния. През КПП-та се преминава само с документи.

- Препоръчано бе на гражданите да спазват максимална физическа дистанция.

- На влизащи от редица страни по списък се налага 14-дневен карантинен период, като шефът на Оперативния щаб препоръча този срок да бъде удължен до 28 дни.

- Въведоха се ограничения за международните шофьори, за които работодателят трябва да осигури помещение за изолация, ако им предстои отново излизане от страната.

- Препоръча се на болниците да реорганизират дейността си, за да имат отделение за пациенти с коронавирус.