Книгата на проф. Николай Овчаров за Перперикон, събираща 16-годишен археологически труд, излезе от печат. Тя илюстрира труда на археолозите от 2000 до 2016 година, а самото написване е траело 5 години, като съдържа 498 образа в 556 страници. Това каза на представянето на научният труд в БТА проф. Овчаров.

"Това е една от най-важните археологически книги в нашата история. Обхваща разкриването на акропола на Перперикон", уточни ученият. В научният труд са демонстрирани десетки археологически паметници, като например скалният римски храм, изсечен в скалите.

Снимка 551525

Източник: БГНЕС

Работата по разкопките на уникалния не само за България, а за целия Балкански полуостров обект продължава, като към момента се разкопава южният квартал на Перперикон. Работата продължава и по описване на резултатите - предстои издаване на втори том на книгата до година-две, увери проф. Овчаров.

Тече и археологическо проучване на друг, сравним по мащаби с Перперикон - Мисионис, намиращ се в близост до Търговище. "Това е северният Перперикон. Очертава се той да има същата структура като него. Това потвърждава нашето разбиране, че в 5 век римляните, притиснати от варварските нашествия, се оттеглят в изключително неблагоприятните и труднодостъпни планински райони", разказа той.

Кризата не подминава и археологията, оплака се още Овчаров. "Държавата остава основният инвеститор на археологията. За обектите, изведени като приоритетни, се дават по 300-400 хиляди лева годишно, а за другите от по-малко значение - 15-20 хиляди лева. Сами се досещате, че с тези пари градове не се копаят."

Снимка 551526

Източник: БГНЕС