Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да карат внимателно и ако е възможно, да ограничават пътуванията. От АПИ съветват тези, които ще са на път, да са с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

По път I-6 Кюстендил - ГКПП "Гюешево" автомобилите над 12 т е необходимо задължително да са с вериги. Ограничено е преминаването на автомобили над 12 т, през проходите "Предела" и "Петрохан" и "Троянски", както и в проходите "Рожен", "Печинско" и "Превала" където e забранено и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

855 машини са обработвали републиканските пътища през изминалата нощ. Настилките и съоръженията се третират срещу заледяване и хлъзгавост, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Поетапно се възстановява движението на тежкотоварните моторни превозни средства над 12 т по АМ "Тракия" в областите София и Пазарджик. Възстановено е преминаването на МПС на 12 т по АМ "Хемус" в област София.

В 20 области вали сняг, ограничения по магистралите и проходите

В 20 области вали сняг, ограничения по магистралите и проходите

Температурите са в интервала от -15С до +1С...

Днес в 19 области в Западна, Централна и Южна България - Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Перник, София - град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, е определен жълт код за потенциално опасно време за снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.