Осем експерти от ВиК в Бургас са били освободени от постовете си в късния следобед в сряда, съобщи Нова телевизия.

Уволнените са дали показания в разследване срещу изпълнителния директор на дружеството Цветан Мирчев, който е обвинен в злоупотреби.

Припомняме, че в края на ноември двама души от ръководството на водоснабдителното дружество бяха задържани при акция на "Икономическа полиция" по сигнали за длъжностни престъпления.

Уволнените са били на отговорни позиции в дружеството, като те са освободени на основание "подбор на екип" по Кодекса на труда. Сред тях е главният юрисконсулт на ВиК-Бургас Десислава Златева.

Разследваният директор е на този пост от 4 месеца. По думите на Златева уволнените служители не са били упреквани, че не работят добре с него.

След влизането на "Икономическа полиция" в дружеството всички са викани за разпит като свидетели. Тя не скрила нищо за дейността на изпълнителния директор и на шефа на отдел "Административен" във ВИК-Бургас. Според Десислава Златева действия и бездействия на ръководството са довели до щети за дружеството.

Шефът отдел "Обществени поръчки" Йорданка Керанкова твърди, че е отказала да се съобрази с незаконосъобразни критерии за обявяване на обществени поръчки.

Ръководителят на европейски проект за стотици милиони Иван Тодоров също е уволнен, след като е бил разпитван. Заместник-началникът на район Бургас не е имал контакт с новия директор на водоснабдителното дружество от назначаването му през август, но въпреки това и той е освободен.

От Нова телевизия са потърсили Цветан Мирчев за коментар - неуспешно.