Бизнесмените , които съобщиха че са ощетени със 7.5 млн. лева от Емил Коен и г-н Федяев съобщиха, че имат информация за още ощетени със около 2 и половина млн. евро, но не могат да съобщят техните имена.

Бизнесмените повториха искането си от разпространените по-рано днес писма - да бъде установена истината за катастрофата във Франция, при която бе съобщено, че са загинали главният мениджър на баскетболния ЦСКА Емил Коен и президентът на клуба Федяев.

На своя пресконференция те аргументираха настояването, обяснявайки, че реагират сега тъй като смятат, че вероятно телата няма да бъдат върнати в България. Ще има разпознаване от хора, близки и свързани с тях.

Ние искаме телата да бъдат върнати в България, искаме и независими експерти да участват в разузнаване, да влезнат длъжностни лица, оторизирани от съответните държавни служби в България да погледнат цялата процедура, заяви Динко Пенев, един от ужилените бизнесмени.
По думите му, те са готови ако има някакви финансови проблеми да поемат разходите по транспортирането на телата.

Пенев - шеф на „Октопод" ООД и собственик на Икономика Тв, поясни защо бизнесмените имат съмнения по отношение на катастрофата и истината, като изтъкна че точно на 25 юни 2007 г. е имало подписани документи, според които ЦСКА дължи на „Виром" ООД сумата от близо 2 млн. лева, които е трябвало да се изплатят на деня.

Ако на следващият ден не е имало такава ситуация то съответните акции от баскетболния клуб ЦСКА щяха да са собственост на Винсент Ромбаут.
Пенев не изключи, че е възможно това да е просто съвпадение на дати.
Той съобщи още във връзка с изнесената информация от бизнесмените, че Коен и Федяев са извършени крупни финансови измами.
Още преди една седмица бизнесмените са подготвили всички документи за внасяне в прокуратурата.

Същевременно на 25-ти „Виром" е трябвало да внесат иска си към ЦСКА и независимо дали има съвпадение истината трябва да се изясни, настоява Пенев.

Величко Александров - представител на един от ощетените бизнесмени, подчерта, че няма безспорно доказателство кои са загиналите.
Предполага се, че схемата за ужилване, от която са ощетени, засяга още хора и че към момента не е ясна цялостната картина на щетите.

Отделно по линия на неплатени услуги и наеми могат да се очакват лавина от задължения, които да доведат до травми на по-малки фирми, каза Александров.

Той изрази опасението, че зад тежката катастрофа може да има още по тежки неща.
„Ако си представим че е симулирана - зад една симулирана катастрофа би могло да има още трупове и още жертви и още по тежки престъпления и още по-дълбоки неща", коментира Александров в заключение.