В момента се намираме в пика на заразата на COVID-19. Пикът е интервал във времето, сега трябва да излезем от него. Максимално имаме 40-50 нови заразени на ден, Това каза ученият и математик от БАН проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Витанов обясни, че в момента борбата е такава, че вирусът се опитва да се разпространи, от другата страна са хората, които опитват да го ограничават. Ако има връзки между хората или се появи дълъг пас, не излизаме от пика с намаляване на броя на случаите, а може да се получи увеличаване, добави той.

Професорът даде пример с Италия където има 20 000 починали, като допълни, че ние сме грубо казано 10 пъти по-малко и би трябвало да имаме 2000 починали. Витанов коментира, че ние още нямаме и 1000 заразени. Това е вследствие на разкъсаните социални връзки, подчерта ученият.

966 са случаите на Covid-19 в България

966 са случаите на Covid-19 в България

Двама души са починали в последното денонощие

По думите му в следващите дни проблемът ще бъде в градовете на страната, където ще има натоварване на здравната система. Решителният въпрос е дали тя ще издържи системата, смята той.

Има вируси, срещу които няма имунитет коментира той. Все още не може да се каже има ли го имунитета срещу този вирус, няма ли го, добави той. Най-доброто решение е да се спазва социална дистанция, отбеляза още проф. Витанов.