Протест в Пампорово срещу намеренията да закрият пожарната служба в курорта. При два градуса температура, хотелиери от Пампорово и служители на Общинската администрация в Чепеларе излязоха на протест в защита противопожарната служба в курорта, съобщава БНР.

Кметът на Чепеларе Славка Чакърова се възпротиви на плановете да се закрие службата за пожарна безопасност в курорта и изтъкна, че легловата база в Пампорово е около 20 000. Противопожарната служба в курорта обслужва и чепелерското село Проглед и двете смолянски села Широка лъка и Стойките.

"Има вероятност да бъдат закрити поради промяна в една от наредбите, с която има изисквания минимум трима души да бъдат на всяко дежурство. Поради това, че няма достатъчно щатове и служители не можело да бъде изпълнено това условие", обясни Чакърова.

По нейни думи комисар Симеон Цървуланов - директорът на пожарната в Смолян обяснил, че преструктурирането е наложително и засега намеренията са в Смолянска област да бъде закрита пожарната служба на Пампорово.

Пожар в хотел в курорта Пампорово в новогодишната нощ

Пожар в хотел в курорта Пампорово в новогодишната нощ

Спасени са животни

Кметът на Чепеларе изтъква, че нито общината, нито хотелиерите са съгласни с такива мерки. Според нея подобни действия са безумие. "Курортът "Пампорово" е от национално значение", коментира Чакърова и информира, че тази зима курортът бележи ръст на туристите повече от 20%.

Протестно писмо в защита на пожарната в "Пампорово" ще бъде изпратено и до министъра ба вътрешните работи Валентин Радев.

Чакърова изрази надеждите на общината и на хотелиерския сектор, че правителството, в лицето на премиера Бойко Борисов, ще спре тази идея, която наистина е безумна, по нейно мнение.

Янка Бояджиева, управител на "Хотели Пампорово" коментира от името на "Пампорово АД", че дружеството подкрепя протеста за това да не се премахва противопожарната охрана на комплекс "Пампорово".