В понеделник започва предаването на документите на бившата "Държавна сигурност", съхранявани в МВР на Комисията за разкриване на документите за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА

След работната среща в края на юни между министър Михаил Миков и представители на Комисията за разкриване на документите за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА Евтим Костадинов, ръководителите на двете институции се договориха за поетапно предаване на документите.

Реалното предаване започва на 14 юли от представители на двете институции - Дирекция "Архив" - МВР и Комисията по досиетата.

Първият етап включва предаването на справочен апарат на секретните сътрудници на ДС - карти и регистрационни дневници.

Това са около 250 кутии карти със средно по 2000 карти /над 400 хил. карти на секретни сътрудници на ДС/ и 63 големи тетрадки - дневници на секретните сътрудници и обекти. Очаква се първият етап да отнеме около месец.

Процесът ще продължи с втори етап - предаване на картите на обектите на ДС, които по предварителна информация са над милион архивни единици.