В столицата в събота вечер се проведе Луковмарш, предаде БНР. Няма данни за сериозни инциденти. 

Десетки се събраха в центъра на София, за да отбележат годишнината от смъртта на генерал Христо Луков. По данните на организаторите, броят им надхвърля 1500 души.

Тазгодишният марш преминава под наслова "Не се гаси туй, що не гасне!"

Снимка 406979

Източник: БГНЕС

Събитието се провежда въпреки забраната. За втора година кметът на София Йорданка Фандъкова не позволи в столицата да има марш в чест на българския генерал, за да се избегнат националистки скандали с контрапротестиращи, които се събраха по-рано днес.

Разпореждането е демонстрантите само да поставят цветя пред паметната плоча на генерал Луков без да организират шествие.

Демонстрантите пресякоха кръстовището при ул. "Георги Сава Раковски" и "Цар Освободител", строени в дълга колона.

Присъстват и националисти от Германия и Чехия.

Протест срещу Луковмарш в София

Протест срещу Луковмарш в София

Проявата е неонацистка, насърчава и оправдава расовата омраза

Според демонстрантите, генерал Христо Луков е български национален герой, който трябва да бъде почитан и уважаван. Те определят твърденията, че генералът е имал връзки с нацизма като лъжа и клевета и са убедени, че подобна информация се разпространява от хора, които не познават историята.

Възпоменателното шествие завършва на мястото на гибелта на генерала - неговия дом на ул."Тракия",1, където ще бъдат положени цветя на паметната плоча.

Снимка 406978

Източник: БГНЕС

Полицейското присъствие в района е засилено.

Шествието се провежда ежегодно през февруари от 2003-та година насам и събитието винаги е съпровождано от остри обществени реакции, а според противниците му, то е пропаганда на расизъм и неонацистки идеи.