"Опитите през цялото време да се въвлича премиерът Борисов в тази история (със записа на разговора между двете съдиики Янева-Ченалова -бр.), просто са опити да се отклони вниманието от хората във Висшия съдебен съвет (ВСС), които трябва да си поемат отговорността".

Това заяви преди заседанието на ВСС правосъдният министър Христо Иванов, който също коментира изтеклите записи в публичното пространство между Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Иванов коментира и становището на ЕК относно записите като по думите му то казва, че трябва да се направи задълбочена проверка по фактите.

Правосъдният министър припомни датата 6 декември 2014 година, когато с премиера Бойко Борисов излезли с обща позиция, в която настояват за същото, което засяга и ЕК, а именно - пълна проверка на всички обстоятелство в твърденията на съдиите и на френския посланик за нередности в управлението на СГС.

"Ако от тогава за тази изтекла година е била направена проверка, сега нямаше да има такава ситуация", смята Христо Иванов.

Според него, въпросът не е в "опраскването", а в "завоалирането". "Това е друг израз в записите", допълни Иванов. Той напомни, че 6 месеца обикалял студията и настоявал да се проверят твърденията за корупционни схеми в Софийския градски съд (СГС).

По отношение на записите Христо Иванов смята, че има твърдения, които Янева прави на база на собствените си възприятия, на нейни догадки и такива, които са казани от трети лица. По думите му, има ход за установяване на тези неща.