Тричленен състава на Върховния административен съд отхвърли устройствения правилник на дирекцията на ПП „Витоша”, издаден от директора на Изпълнителна агенция по горите Тони Кръстев.

По подобни влезли в сила правилници от 16.09.2014 година бяха освободени няколко директори на природни паркове. Подготвяше се по същите причини и освобождаване на ПП Витоша. Оказа се, че това действие и този нормативен акт на Изпълнителна агенция по горите е незаконосъобразен.

Върховните съдии са отсъдили, че нормативният административен акт на Агенция по горите не е изработен при зачитане на принципите за „обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност”.

Съдиите са установили, че Агенцията по горите не е изпълнила задължението си за даване публичност на разработвания проект за устройствен правилник. Той не е качен на интернет страницата на Изпълнителната агенция по горите и не е минал задължителното обществено обсъждане.

Основният порок на отменения правилник е, че липсват и мотиви относно причините, които налагат изработването и приемането му. Какви цели си е поставил правилника, финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба.

Не са мотивирани, от страна на Изпълнителна агенция по горите, и очакваните резултати от прилагането на правилника, включително и финансовите.

Върховните съдии допълват, че не е направен анализ дали този устройствен правилник е в съответствие с правото на Европейския съюз. По този начин, се заявява в решението, е нарушено правото на заинтересованите лица за предложение и изразяване на становища по проекта за нов устройствен правилник.

Посочените нарушения на административните процедури са съществени и водят до незаконосъобразност на изработения и приет от Агенция по горите устройствен правилник.

Затова се налага и съдът постановява неговата отмяна.