Добавени са два нови маршрута в интерактивната карта на "зелените коридори" за доставка на стоки през територията на България, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Става въпрос за трасето от ГКПП "Дунав мост 1" при Русе до ГКПП "Кулата" по първокласните пътища I-5 Русе - Бяла и I-3 Бяла - Ботевград към АМ "Хемус" и оттам по Северната скоростна тангента, Западната дъга на Софийския околовръстен път към АМ "Струма" и път I-1 до гръцката граница. Вторият маршрут е по направлението на АМ "Тракия" до ГКПП пристанище Бургас, откъдето чрез фериботната линия "Дружба" се осъществява връзката между Европа и Кавказ и преминава трафикът от Бургас до Батуми в Грузия, а от там и към Армения и Азербайджан.

От АПИ напомнят, че "Зелени коридори" за доставка на стоки са били въведени от Европейската комисия с цел ограничение на разпространението на коронавируса. Основните трасета преминават по маршрутите от европейската транспортна мрежа. Те свързват ГКПП "Калотина" с ГКПП "Капитан Андреево", с ГКПП "Капитан Петко войвода" и с ГКПП пристанище Бургас; ГКПП "Дунав мост" при Видин с ГКПП "Кулата" или ГКПП пристанище Бургас; ГКПП "Дунав мост" при Русе с ГКПП "Капитан Андреево" на турската граница и с ГКПП "Капитан Петко войвода" и с ГКПП "Кулата" на границата с Гърция.

"Зелени" коридори за доставки искат международните превозвачи

"Зелени" коридори за доставки искат международните превозвачи

Тираджиите са изнервени заради опашките по границите

От Сърбия към Турция и Гърция "зеленият маршрут" тръгва от граничния пункт "Калотина" по път I-8 към София, от там по Северната скоростна тангента към АМ "Тракия" и АМ "Марица" до ГКПП "Капитан Андреево" или по второкласния път II-80 към ГКПП "Капитан Петко войвода" на гръцката граница. За да стигне до пристанище "Бургас", трябва да продължи по АМ "Тракия"

"Зеленият коридор" от Румъния към Гърция от ГКПП "Дунав мост 2" е по път I-1 (E-79) Видин - Ботевград, от там по околовръстния път на Ботевград II-17, след това по АМ "Хемус" към Северната скоростна тангента, по Западната дъга на Софийския околовръстен път към АМ "Струма" и път I-1 до ГКПП "Кулата". Ако шофьорът иска да стигне до пристанище "Бургас" или ГКПП "Капитан Андреево", след АМ "Хемус" трябва да се насочи по Източната дъга на Софийския околовръстен път към АМ "Тракия".

Маршрутът от Румъния към ГКПП "Капитан Андреево" или ГКПП "Капитан Петко войвода" от "Дунав мост 1" е по път I-5 Русе - Велико Търново, през Прохода на Републиката към Гурково, след това по Подбалканския път I-6 Николаево - Мъглиж. Връща се на път I-5 Тулово - Стара Загора - Димитровград и по АМ "Марица" към граничния пункт на турската граница или се отклонява по второкласния път II-80 към гръцката граница.

АПИ публикува интерактивна карта на "зелените коридори"

АПИ публикува интерактивна карта на "зелените коридори"

Отбелязани са места за отдих, санитарни възли, места за храна

От Северна Македония към Турция "зеленият маршрут" тръгва от ГКПП "Гюешево" по път I-6 към Кюстендил, продължава по АМ "Струма", Западната дъга на СОП, Северната скоростна тангента, Източната дъга на СОП и от там към АМ "Тракия" и АМ "Марица".

Общо 153 паркинга с 4428 места за тежкотоварни автомобили са разположени по протежението на "зелените коридори". От интерактивната карта шофьорите могат да видят по определения маршрут, по който преминават, какви условия предлагат местата за отдих и почивка, брой места за спиране, санитарен възел, възможност за купуване на храна, наличие на интернет, автомивка, осветление и видеоконтрол на паркинга, възможност за зареждане на гориво, най-близка спешна помощ, брой места за зареждане на хладилни превозни средства и др.