Настроен съм позитивно, няма да оспорвам развалената концесия с „Новера". Това каза в студиото на БиТиВи, председателят на сформирания вчера в София Национален кризисен щаб Тодор Модев.

Припомняме, той има правото да се противопостави на решението на кмета Борисов.

Ще видим какво е положението, не съм склонен да възстановявам неща, които са срещу желанията на софиянци, каза още той.

Храмовете - първата дейност на Кризисния щаб
Още... 

Модев подчерта, че персоналната отговорност за почистването на София ще носи той. Но ако столицата бъде почистена, заслугата за това ще бъде както на общината, така и на държавата.

Припомняме, кризисно положение заради боклука на територията на София обяви вчера Министерски съвет.
Новината съобщи пред журналисти лично премиерът.

Той каза, че се създава Национален кризисен щаб с председател областния управител на София Тодор Модев.

Както се очакваше, щабът ще направи анализ на състоянието в момента. Ще се прецени какво не достига като ресурс - камиони, хора и тогава ще се реши какво трябва да се направи, за да се постигнат желаните резултати.

Гражданите трябва да се включат. Това е кризисно, а не военно положение, подчерта Модев и добави, че все пак ако се наложи ще бъдат мобилизирани и войници от БА.

Отбраната винаги има готовност за всичко. Това е нейното призвание - да се отзовава на всякакви ситуации и да спасява българското население
      Военният министър

На въпрос дали ще бъдат търсени ресурсите на „Новера", Модев заяви, че първо ще се види какво друго има в наличност и чак тогава ще се прибягва към фирмата на Вълка.

Естествено на фирмите, които предоставят техниката си за почистването на София ще се плаща. Това ще става по специален ред за оценка и по ред определен от финансовия министър Пламен Орешарски.

Модев беше категоричен, че на сметището в Суходол няма да има жандармерия.
Няма защо да има, няма никакъв проблем. Не е необходимо да има жандармерия на Суходол и нито по улиците, допълни още той.

Ежеседмично председателят на кризисния щаб ще докладва в МС какво е свършено и как върви работата. Първите резултати ще станат ясни след една седмица - на 16 април, обеща Модев.

Още от другата седмица ще започне и миенето на столицата.

В работата на Щаба влизат и някои по-перспективни задачи, като например търсене на алтернативно депо. Кризисното положение може да продължи докато започне да се строи заводът за боклук и като се намери ново депо, тогава може да се каже, че кризата е приключила, добави Тодор Модев.

Боклукът винаги е бил проблем, но сега нещата много са се обострили.
Според областния управител на София самото население като види тези усилия, би трябвало да промени отношението си.

Тодор Модев обясни, че до месец може да почувства ефектът от действията на Националния кризисен щаб в София, което значи някъде около 10 май. 

На шеговита констатация, че това е точно, когато започва кампанията за евроизборите Модев, отговори на свой ред с шеговит тон, че ако хората смятат, че това се прави заради изборите, тогава може да се отложат позитивните резултати и за след тях.