Викове за оставка, скандирания "Нато вън!"," Русия" и освирквания, а и нецензурни подвиквания заглушиха думите на председателя на парламента Никола Минчев и премиера Кирил Петков на връх Шипка. Неприличните сцени се разиграват на Националния ни празник 3 март и точно на връх Шипка, а сред събралото се множество освен българското знаме се открояват знамена на партия "Възраждане", а и не малко и знамена на Руската федерация.

Много викове заглушиха думите на Минчев и Петков, а с освиркване бяха посрещнати дори и думите на премиера "Честит празник, българи". Към него дори бяха хвърлени и снежни топки, които служителите на НСО трябваше да отклоняват.

Днес почитаме всички загинали български, руски, украински, полски войни, подчерта парламентарният шеф. И тези думи незнайно защо бяха посрещнати с "У-у-у-у-у".

Минчев очерта историята на българското освобождение. Днешният свят е различен от вчерашния, подчерта той.

Също със залп от освирквания бяха посрещнати думите на Никола Минчев, че на няколко стотин километра от България се води война.

А призива на Петков, че е време България да бъде единна, множеството посрещна с викове "Русия, Русия!"

Издигнаха трибагреника пред паметника на Незнайния воин

Издигнаха трибагреника пред паметника на Незнайния воин

По традиция бе поднесен венец

Преди официалната церемония един от привържениците на "Възраждане" стигна до постамента със знамена и успя на мястото на европейското знаме да постави руско такова. Охраната го изведе и върна сред множеството. 

Пред журналисти след церемонията, Петков заяви, че не е дошъл на Шипка, защото е искал да демонстрира, че нас "не ни е страх от омразата, защото вярвам в единството".

"Малка група хора, които се опитват да вкарат омраза и разцепление в българския народ, нямат право да определят дневния ред на този ден. Показахме, че няма значение колко мразят и какво правят. България ще бъде единна и аз, като министър-председател на всички българи, исках да дам моя венец горе до самия паметник", заяви Кирил Петков.

Относно очакваното повишаване в цените на горивата и паниката която вчера натрупа опашки по бензиностанциите, Петков призова българите да не вярват в лъжите. "Някой лъже в момента и прави паника, за да се опитва да направи някаква спекулативна печалба. Вчерашната паника според мен беше част и от хибридна атака." А и с политически цели, според Петков, който увери, че в момента дори имаме прекалено много гориво.

Вече работя с Европейската прокуратура и съвсем скоро очаквам да се случи това, което всички чакахме - да има справедливост. Ако не може да стане през българската, ще стане през европейската прокуратура. "Аз внесох 19 имена, а 20-ят ги пази. Те знаят, че правителството работи усилено за справедливостта на българския народ и се чудят каква лъжа да измислят. Хубавото е обаче, че българското правителство стои сериозно и показахме, че от нищо не ни е страх", посочи Кирил Петков.

Той отново отрече България да изпраща войски и изтребители в Украйна. "Ние нямаме изтребители в момента, които да пазят цялостно нашето небе, камо ли да изпращаме такива в Украйна. Ако имахме 17 изтребители това щеше да е една допълнителна сигурност за българското небе. За съжаление, нямаме", каза още Кирил Петков.