Изпълнителната власт е трябвало да бъде част от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Това мнение изказа депутатът от БСП Георги Михайлов в предаването "Лице в лице"

Той коментира, че е трябвало да се създаде оперативен щаб, включващ всички ангажирани министерства, и трябвало да се задават въпроси на съответните министри, а не на медиците, към които е имало въпроси, които не са в тяхната компетенция.

Михайлов е останал много изненадан от изказванията на свои колеги, които са призвани да вдъхват увереност и желание на хората да се справят: "Искам да успокоя хората, че няма да загубим цели поколения, няма да загубим майките и бащите си, няма да загубим нашите баби и дядовци. Има сериозна ситуация, изисква сериозни мерки, но тези мерки трябва да бъдат сериозни обсъдени."

По отношение на декларацията на Българския лекарски съюз, Михайлов коментира, че трябва да се обърне внимание и на всички други заболявания, които в момента не биват диагностицирани заради създадената психологическа обстановка и породеното от това нежелание на хората да посещават лечебни заведения. Той подчерта, че много от отделенията на болниците не функционират нормално.

Кризата е доказала, че моделът на управление на здравната система като в дюкян изобщо не работи. Болниците няма как да бъдат финансирани, защото в момента няма достатъчно пациенти, каза проф. Михайлов. Той допълни, че никъде в света не е така: Не бива по този начин да се управлява здравеопазването- то е част от националната сигурност, бе категоричен Михайлов.

Здравната система не бива да се третира като търговска система. Ако правителството не разбере, че това трябва да се промени, ще си понасяме последствията постоянно. Резултатите са видни - закриват се отделения, няма специалисти, има сериозна кадрова криза."

Народният представител изказа мнение, че голяма част от мерките на щаба са били добри, но са се допуснали пропуски. "По отношение на мерките, България се придвижи от последното на предпредпоследното място по тестване на населението", завърши проф. Георги Михайлов.