Членовете на ВМРО - НИЕ изразиха възмущението си от създадената възможност при преброяването през 2011 г. българските граждани да бъдат вписвани като българо-мохамедани или македонци.

Тези, които са създали тази възможност приравняваме към чудовището Йосиф Сталин, който кръсти татари милионите българи в бившия Съветски съюз, изповядващи исляма, се казва в изявлението на ВМРО - НИЕ.

Приравняваме ги и към Димитров, другите слуги на Коминтерна и вълците на югославската УДБА, които се опитваха да разделят българите на македонци, добруджанци, тракийци и шопи, пише още в позицията на движението.

Оттам са на мнение, че е недопустимо държавни служители да се държат като онези, които пробваха общественото мнение с „революционната" идея да въведат латиницата в България.

Обръщаме се към премиера Бойко Борисов с тревогата, че следващия опит на подобни свръхдемократи може да бъде до сменят името на държавата, просъществувала до днес със своето гордо етническо име България.

Спрете тези опити, г-н премиер, и накажете с уволнение виновните в лицето председателя на Националния статистически институт доц. Марияна Коцева и зам. председателите Мустафа Хасан, Гергана Михайлова и Галина Лукарска, поискаха от ВМРО - НИЕ.

Представители на движението заявиха, че ако не последват бързи действия в тази посока, ще бойкотират преброяването и догодина ще използват възможността да се преброят сами в интернет страницата на НОИ, където ще се впишат като автохтонци /местни/.

Смятаме, че в анкетните карти не трябва да има никакви подсказки за възможните отговори за етническа принадлежност, а да има бяло поле, в което сам съзнателно да заяви какъв се чувства, заявиха още от ВМРО - НИЕ.