Едрите земевладелци със собственост над 20 000 дка трябва да бъдат обложени с данък. Такава предлагат от ВМРО. Според тях по този начин се създават допълнителни приходи в общинските бюджети чрез нов данъчен приходоизточник. Този данък ще доведе до приходи на общините на стойност до 40 000 000 лева, смятат те.

Промените трябва да бъдат направени с внасянето на ЗИД на Закона за местните данъци и такси утре, който прилагаме. С предложението се цели облагането да засегне едрите собственици на земеделски земи, притежаващи общо над 20 000 дка на територията на страната, заявяват от партията.

От ВМРО предлагат още държавата и общините да бъдат освободени от заплащане на данък. Предвижда се за земеделските земи да се подава декларация за облагане с годишен данък по образец, утвърден от министъра на финансите, в двумесечен срок от придобиването им.

Декларацията се подава до общината по местонахождението на земеделските земи, като се отбелязва общата площ и площта по категории земеделска земя, съответно общата площ и площта по категории на територията на съответната община, когато земите са разположени в различни общини, както и други данни, определени от министъра на финансите.

Размерът на данъка ще се определя от общинските съвети.