Военни провеждат учение за реакция при ядрена, химическа или биологическа атака на учебния полигон "Корен". Това съобщи Министерството на отбраната (МО).

В подготовката участват специалисти по ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) от 38-ми батальон в Мусачево и от 59-ти батальон в Горна Оряховица. Целта е военните да бъдат подготвени да действат при възникване на ядрена, химическа и биологическа обстановка в резултат на използване на оръжие за масово унищожение, при аварии и терористични актове.

Ръководител на полевата подготовка е полковник Георги Малинов от отдел "Подготовка на войските" в Командването на Сухопътните войски, а началник на лагерния сбор е командирът на 38-ми батальон подполковник Анатолий Димитров.

Военни от Шумен взривиха корозирал снаряд

Военни от Шумен взривиха корозирал снаряд

Искането е било от МВР

В хода на полевата подготовка ще се проведат две ротни тактико-специални учения със специалистите по ЯХБЗ и военнослужещи от 3-та механизирана рота от 31-ви механизиран батальон на 2-ра механизирана бригада.

В последните дни на полевата подготовка - от 29 септември до 1 октомври, формированията ще участват в тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар - 2020".