За седма поредна година ученици от XI и XII клас и студенти бяха удостоени със стипендии "Лука Бекяров" за високи постижения в областта на математиката и информатиката.

Стипендиите са учредени в памет на Лука Бекяров (1978-2013), чиито ерудиция, интелект и лидерски качества служат за пример на следващите поколения. Със стипендиите хората, които са били част от неговия живот, си припомнят не само таланта му, но и неговата човечност.

Престижните отличия бяха връчени на тържествена церемония, провела се на 21.11.2019 г. в столичната галерия "Сезони". Събитието се организира от семейство Бекярови и "Еврофутбол" ООД, с любезното съдействие на Фондация "Наука и високи технологии" и Фондация BCause.

Наградният фонд за тази година беше разпределен между четирима ученици, студент и учител. Като за първи път със стипендия "Лука Бекяров" бе удостоен и преподавател по математика.

Пет от стипендиите се отпускат от семейство Бекярови и една от "Еврофутбол". Тазгодишните носители са:

1. Стипендия "Лука Бекяров" - 3 000 лв. за Евгени Кайряков, Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски";2. Поощрителна стипендия - 2 000 лв. за Димитър Чакъров, Математическа гимназия "Акад. К. Попов", гр. Пловдив;3. Поощрителна стипендия - 1 000 лв. за Дейвид Каменов, ПМПГ "Св. Климент Охридски", гр. Монтана;4. Поощрителна стипендия - 1 000 лв. за Йордан Цветков, Математическа гимназия "Акад. К. Попов", гр. Пловдив;5. Учителска награда - 3 000 лв. Илиана Цветкова, учител в Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски";6. Студентска стипендия, осигурена от "Еврофутбол" - 2 500 лв. за Айкут Исмаилов, Технически университет, гр. София.

Снимка 454394

Стипендиите връчи лично г-н Борис Бекяров, един от основателите на "Еврофутбол". Той сподели, че изборът на победител тази година е бил много труден, защото всички кандидати са "завършени научни работници", с много сериозни постижения и разработки, с редица публикации в международни списания и награди от олимпиади от цял свят.

Снимка 454398

На церемонията присъстваха и управителите на "Еврофутбол" Руди Вачкова и Николаос Арсенополус, които сърдечно поздравиха отличените.

Снимка 454396

При връчването на стипендията за студенти, управителят на "Еврофутбол" Николаос Арсенополус сподели: "Лука Бекяров беше един от най-ерудираните и модерно мислещи хора в областта на информационните технологии в България, изключително добре образован, той бе жител на глобалния свят. Бих искал да Ви пожелая да бъдете вдъхновени от Вашите цели, така както бе Лука и нека небето бъде Ваша граница."