Една млада жена в България загива всеки ден от рак на маточната шийка. Това заяви доц. д-р Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари по време онлайн пресконференция "Рак на маточната шийка - превенция, ваксинация и ранна диагностика".

Той смята, че Министерство на здравеопазването трябва да положи усилия да се разшири ваксинацията, като даде пример, че в момента затова в страната се харчат около 20 000 лв. Мнението на специалиста е, че трябва да се провежда и редовна профилактика чрез по-често правене на цитонамазка.

Мнения по въпроса изказа и Станимир Хасърджиев от Българска пациентска организация. "Въпреки огромната свършена работа в посока борба с рака на маточната шийка, като че ли нещата не са се променили много, само хората са доста по-готови да слушат по тази тема, а лекарите по-запознати, но страховете остават в българина и особено това си личи по време на коронавируса и отказа към ваксините", обясни той. Той е категоричен, че лекарите са длъжници на българското общество в някакво отношение и в тази връзка поиска по-обстойни програми в училище.

Приеха програма за профилактика на рака на маточната шийка и програма за орални заболявания при децата

Приеха програма за профилактика на рака на маточната шийка и програма за орални заболявания при децата

Целта е информираност на населението и превенция

Доц. д-р Илия Карагьозов, началник на отделението по оперативна гинекология и онкология към МБАЛ "Вита" пък поиска първична профилактика и по-пълноценен скрининг. По думите му, третият стълб е медицинската общност да намери болните пациенти и да ги лекува, тъй като все пак държавата отделя средства. Целта е контингентът момичета да не стават клиенти на операционните маси и продължава да расте, очаква се да започне да расте и възрастовата граница.

Според него, липсва информация и мотивация на лекарите в гидията, не стига информацията до родителите на момичета.

"Възможностите се изчерпват откъм информация, затова трябват масови кампании", призова Карагьозов.

Очаква се чрез програмата на Министерство на здравеопазването, която е 4-годишна, да бъдат ваксинирани всяка година между 20 000 - 25 000 момичета. В програмата са включени и момичета вече между 10 и 13 г., заяви Лиляна Асенова от Национално сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.

От МЗ изтъкнаха, че България е назад по борбата с тази болест в сравнение със страните от ЕС.