С националния флаг и с плакат с надпис „Всички обратни - в Уганда", под звуците на „Велик е нашият войник", тръгна шествие от храм-паметника „Св. Александър Невски".

То е организирано от БНС и е насочено към планирания за по-късно днес парад на хомосексуалистите. Вчера в остра декларация от движението изразиха категоричната си позиция срещу мероприятието, наричайки го „содомитско сборище" и „позорно зрелище".

Припомняме, Уганда е страна в Източна Африка. Голяма част от населението са хомосексуалисти. В края на 2009 г. управляващото мнозинство на Мусевени внесе в парламента законопроект срещу гейовете, който предвижда смъртно наказание за "тежка хомосексуалност".
Чрез него се криминализира работата на активистите за защита на човешките права на лесбийки, гейове, бисексуални и травестити. Зад този проект застана и духовенството.

Протестиращите от БНС бяха по-малко от стотина. За сметка на това охраната, организирана от МВР, беше изключително засилена - полицейски коли и микробуси ги придружаваха по целия път.

Станишев за парада:
БСП е партия, която е толерантна, винаги сме се отнасяли с толерантност към различията. На мен лично не ми допада парадирането с това.

Шествието премина по улица „Г. С. Раковски", където бе спряно движението.

По пътя до НДК протестиращите скандираха „Българийо, събуди се!". Те викаха още „Педерестка сган - вън от България" и „За България - свобода или смърт!".

Протестиращите изразиха възмущение, че парламентарно представени партии подкрепят гей парада. (Припомняме, това направиха в декларация от ДСБ - бел.ред.)

„Възмутително е, че българската власт кляка пред исканията на чужди посолства и политици - все едно не сме независима държава, а колония", изтъкнаха от БНС.

„Българската национална патриотична младеж за трета поредна година се противопоставя и излиза срещу провеждането на гей-паради", посочиха те. За себе си младежите от БНС заявиха „Днес, ние сме героите на България".

Те отправиха призив България да бъде място за нормални хора и апелираха към хората да пазят децата си.

Сред протестиращите имаше представители на студентски организации. Част от тях бяха облечени в якета с качулки и раздаваха на минувачите листовки с факти за хомосексуализма и педофилията.

Пред НДК, където приключи шествието, участниците  в него заявиха, че това, което се случва е позор.

Те оправиха предупреждение, че ако днес се провеждат гей паради, утре участниците в тях ще поискат да осиновяват деца. Младежите отново отправиха обвинение към столична община и правителството за допускането на гей парада.