Заради наложените ограничения за достъп до съдебните палати ВКС ще излъчи заседание по дело с обществен интерес в своя канал в YouTube.

За днес във Върховния касационен съд (ВКС) е насрочено открито заседание  (срещу Румяна Ж., прокурор в Окръжна прокуратура - Добрич, за съзнателно потвърждаване на неистина пред съд и пред друг надлежен орган на властта), съобщи БНТ.

Присъдата на обвинената е от 26 март 2019 г. за това, че в качеството си на длъжностно лице - прокурор в Окръжна прокуратура - Добрич е използвала своето служебно положение, за да набави за другиго противозаконна облага.

Със същата присъда подсъдимата е призната за виновна и затова, че при условията на продължавано престъпление с три деяния, пред съд и друг надлежен орган на властта, като свидетел устно и съзнателно е потвърдила неистина - престъпление.

То е първото с обществен интерес за ВКС след приемането от Съдийската колегия на Правила и мерки за работа на съдилищата в условията на пандемия.

Излъчването ще започне в 10.30 ч., за когато е насрочено заседанието. Преди него съдебният състав ще разгледа други 6 дела. След края на заседанието и след заличаването на личните данни, в рамките на деня, ще бъде публикуван и протоколът.