Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, а сега действащия закон не се прилага ефективно от полицията и съда.

Това коментира адвокат Милена Кадиева от центъра за джендър изследвания.

Тя посочи, че много често съдийските състави тълкуват домашното насилие като личен проблем на жертвата и допускат насрещни искове от страна на насилника, което обезсмисля воденото дело.

Практиката от последните месеци показва, че много от съдиите не познават законовата уредба в детайли, а полицията не реагира на подадените жалби.

За един от случаите от организацията вече са подали сигнал в областната дирекция на полицията срещу инспектор от Първо РПУ, които е отказал да приеме жалба на жена жертва на физически и психически тормоз.

Според последните данни на организацията 60% от анкетираните граждани в 55 населени места в страната, не посочват съда като място, където могат да бъдат защитени.

Повечето от хората очакват защита от полицията, след което разчитат на приятели, родители, медицинските служби и неправителствените организации.

Проучването показва още, че в институциите и обществото битува мнението, че домашното насилие е проблем на семейството или двойката, с които те трябва да се справят сами.

От организацията настояват за спешни промени в закона за домашното насилие и за регламентиране на начините за финансиране на неправителствения сектор, които се занимава с правата на жертвите.