За втора поредна вечер протестиращи в подкрепа на правосъдния министър в оставка Христо Иванов се събраха на протест пред парламента.

Малко след 18.30 часа 100-150 недоволни блокираха движението по „Цар Освободител”. По бул. „Васил Левски” движението се осъществява нормално.
Някои от протестиращите тази вечер носят със себе си и метли.

Обърнати към празния парламент, обграден от плътен кордон полицаи, те скандират „оставка”, „лустрация” и „долу свинската палата”. Издигнати са традиционните транспранти „Граждани срещу мафията”, както и „Да опраскаме прасешкия парламент”.

На протеста присъстват и от организацията „Инициатива Правосъдие за всеки”, издигнали плакат с призив „Съдебна реформа сега”.

Според един от протестиращите 90% от депутатите са гласували за зависима съдебна система. Момчето каза пред репортер на news.bg, че не разбира от реформи, но според него Христо Иванов е най-подготвеният министър и затова го подкрепя.

Той обясни още, че си носи метла, за да измете подписите на депутатите, като допълни, че да се отметнеш от подписа си е много по-сериозно отколкото да се отметнеш от думите си.

Минути преди 19 часа протестиращите тръгнаха към "Орлов мост", като броят им бе набъбнал значително. Вече стотици граждани закрачиха в посока "Орлов мост", а полицията също побърза да се премести.

Шествието се движеше в едното платно към „Орлов мост”, като в обратна посока автомобилите не бяха спрени и с клаксони се опитваха да си пробият път през множеството.

В един момент напрежението на протеста се повиши, след като протестърите се опитаха да изблъскат полицаите от кръстовището на „Евлоги и Христо Георгиеви” и „Цар Освободител”. 
Ядосани протестиращи започнаха да скандират срещу полицаите „20 заплати”, като по този начин припомниха на служителите от сектор „Сигурност” за техните протести. 

Тъй като мероприятието не е регламентирано и няма разрешение от Столична община, силите на реда имат право да не допускат блокиране на кръстовища. Полицаите все пак отстъпиха и гражданите успяха да се настанят на самия „Орлов мост”, където в 19.10 часа движението е изцяло блокирано.

Протестиращите символично изметоха подписите на депутатите от съдебната реформа. Те изсипаха малки бели листчета с надпис и подпис на платното на „Орлов мост”, след което ги изметоха и събраха на купчина.

След това протестиращите отново поеха по обратния маршрут към Народното събрание, след което се отправиха към МС, където за кратко блокираха движението. Следващата им спирка бе Съдебната палата и там също блокираха движението. Те скандираха „Долу Цацаров” и „Реформи”.

Протестиращите символично заключиха Съдебната палата, поставяйки два катинара върху металните врати. Те обясниха с този свои символичен акт искат да покажат, че вече няма съд. След това започнаха да скандират „Долу свинската палата”.

Припомняме, вчера, часове след като правосъдния министър Христо Иванов подаде оставка, граждани, организирали се в социалните мрежи, се събраха на протест пред Народното събрание, след което блокираха вече по традиция кръстовището на Орлов мост. Символично протестиращи запалиха по една свещ за несъстоялата се съдебна реформа.

преди 8 години в 19:39 ч.

Стигнали парламента, протестиращите - явно решили да повторят снощната тактика, не спряха, а продължиха по Цар Освободител към Министерски съвет и Съдебната палата. Движението по жълтите павета остана блокирано

преди 8 години в 19:25 ч.

Протестът обърна "кръгом" и се оттегли от Орлов мост, освобождавайки кръстовището, като шествието тръгна обратно към СУ и Народното събрание

преди 8 години в 19:11 ч.

Множеството стигна Орлов мост и се настани на кръстовището. Движението е спряно, колоната автомобили по Цариградско към центъра за минута стана огромна.

Снимка 211997

Източник: kamerite.novatv.bg

Последно обновление в 19:16 ч. на 10.12

преди 8 години в 19:03 ч.

Протестът тръгна по обичайния маршрут - към кръстовищата на СУ и Орлов мост

Последно обновление в 19:04 ч. на 10.12