Вземат мерки против птичия грип в Добрич. Причината е повишаването на случаите на инфлуенца по птиците в западна Русия и Казахстан и очаквания увеличен прелет по Виа Понтика със застудяването на времето, съобщи БНР.

Кметовете на крайморските общини в област Добрич да извършат спешна инвентаризация на домашните птици в личните стопанства препоръчват от Областната дирекция по безопасност на храните.

На редовното заседание на Областната епизоотична комисия в Добрич секретарят й д-р Анелия Андонова предупреди за нуждата от повишено внимание в частните стопанства срещу разпространение на инфлуенца по птиците.

За трети път установиха огнище на птичи грип в обект в Асеновград

За трети път установиха огнище на птичи грип в обект в Асеновград

Извършва се умъртвяване на птиците

Препоръката е във всички населени места от трите морски общини в област Добрич - Балчик, Каварна и Шабла, които са част от Виа Понтика, да бъде извършена инвентаризация на домашните стопанства.

Фуражите и храните трябва да се съхраняват в закрити помещения, общините трябва да са готови с площадки за загробване на животни при възникване на огнище на заразата. Предстои да се изготвят графици за огледи в горски и полски територии, препоръчва се и засилен контрол върху автомобилите ,превозващи птици.