Ягодинската пещера участва в трансграничен проект с европейско финансиране заедно с пещерата Алистрати в Гърция.

Инициативата за участие в европейската програма "Interreg България-Гърция 2014-2020" под заглавие "Моите пещери" е на ръководството на гръцката пещера Алистрати край Серес, съобщи БНР.

Тодор Тодоров - председател на туристическо дружество "Родопея" обясни, че първоначално е трябвало да участват Ягодинската и пещера Ухловица. За момента в проекта остава само Ягодинската, която очаква финансиране в размер на 146 хиляди евро каза още той.

Средствата ще бъдат използвани за осветлението на пещерата, включително и за аварийното. Ще се подменят перилата, ще се постави видео наблюдение вътре и да се вижда как се движат групите от туристи, а също и ще се постави и видео стена отвън, на която ще се вижда какъв е туристическият поток в гръцката пещера Алистрати. Те ще наблюдават нашия туристопоток, ние ще наблюдаваме техния. Това ще помогне за рекламиране на двете пещери, обясни още Тодоров.

Той отчете, че са намалели десетки пъти туристите от началото на извънредното положение заради коронавируса. През миналия месец те са били само 150 човека, добави Тодоров.

Относно пещера Алистрати в Гърция, директор на пещерата разказа, че тя е една от най-големите в Европа и сред най-красивите, посочи професор Никос Карталис .

Посетителите в Гърция много лесно и бързо могат да стигнат и до обектите в България, защото са много наблизо. По този начин има потенциал за двойно увеличение на туристите до около 100 хиляди чрез програмата в тази област, добави той.