За половин България е обявен екстремен риск от пожари. Причина затова са високите температури и вятъра в следващите дни.

Само през последното денонощие в Хасковско огнеборците гасиха над 15 пожара, които обхванаха хиляди декари площи. Понякога само 1-2 минути са достатъчни огънят да се разпространи на десетки метри фронт. Това заяви Митко Чакалов, директор на РСПБЗН - Хасково в ефира на Нова телевизия.

Той обясни, че най-важният елемент е времето. При суха растителност, вятърът много бързо разпространява пожара. При възникване на пожар, гражданите първо да се обадят на 112, за да съобщят за него и след това, ако могат с подръчни средства, ако могат, да се опитат да го ограничат, препоръча Чакалов.

В най-опасните периоди от пожарната залагат на превенция. В Хасково вече разполагат с модерна техника за откриване на пожари.

Най-хубавото нещо на този камион е, че като се позиционира в най-високата точка, пускаме автоматична детекция и камерата се върти автоматично на 360 градуса и засича пожар, обясни Веселин Бекяров, инспектор в РСПБЗН - Хасково.

Така в момента на запалването екипите са готови да тръгнат. От пожарната призовават хората на полето да са извънредно внимателни и да не допускат небрежност.