Задължават пострадалия при катастрофа първо да предяви доброволна претенция към застрахователя, а едва след това, ако не е доволен, да може да се обърне към съда.

Това изменение в новия Кодекс по застраховането приеха депутатите от икономическата комисия на второ четене.

В момента всеки пострадал при пътно-транспортно произшествие може да си избере дали направо да поиска обезщетение от българския съд, или да се обърне към застрахователя на причинителя на произшествието по линия на задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Тази промяна предизвика дебати по време на заседанието на комисията. "Вече потребителите ще трябва задължително да минат през процедурата за доброволно предявяване на претенция към застрахователите. А това е ограничаване на правото на избор", сигнализира адвокатът по застрахователно право Деян Николов. Той предупреди, че в много от случаите застрахователите умишлено бавят процедурата и накрая изплащат 4-5 пъти по-ниско обезщетение от поисканото.

Николов напомни още, че при такъв казус пострадалият има претенция към застрахователна компания, която не е избрал сам. "Пострадалият трябва да има право на избор дали да се обърне към съда или да предяви доброволна претенция за обезщетение", заключи Николов.

"Вие искате да ограничите правото на пострадалите да се обърнат към българския съд", се обърна към депутатите и Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите лица.

Въпреки предупрежденията депутатите прекратиха дебатите по този текст и оставиха промяната - първо предявяване на претенция към застрахователи, а едва след това възможно е обръщане към съда.