Митничари са осуетили опит за пренасяне на огромна недекларирана сума пари на ГКПП Капитан Андреево, съобщава Агенция "Митници". Задържаната чужда валута на стойност 800 481 лева.

На 03.05.2022 г. на митническия пункт Капитан Андреево пристигал товарен микробус с турска регистрация, пътуващ от Великобритания за Турция през България. По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. По време на претърсването във фабрична кухина под шофьорската седалка са открити недекларирани 253 490 английски паунда, 149 800 евро, 5990 ирландски паунда. Намерената валута е с общо българска равностойност 800 481 лева.

Образувано е бързо производство. Работата продължава под надзора на Районна прокуратура -Хасково-Териториално отделение-Свиленград.

На водача на превозното средство е повдигнато обвинение за престъпление по чл.251 от Наказателния кодекс, за това че на 03 май 2022 г. на ГКПП Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция не е изпълнил задължението си съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства.

Хванаха недекларирани близо половин милион лева на "Капитан Андреево"

Хванаха недекларирани близо половин милион лева на "Капитан Андреево"

Общата сума на недекларираните пари е 234 950 евро