Прокуратурата в Ямбол задържа за иманярство за 72 часа двама мъже от Бургас, единият на 25, а другият на 46 години и един 62-годишен мъж от Елхово.

Мъжете са обвинени за това, че на 3 септември в Елхово и в Бургас в съучастие заедно и по отделно са държали около 1 000 археологически обекта - над 740 монети, статуетки, пръстени, печати, накити и пластики и др.

Иманяр във Велики Преслав държал над 250 ценности удома

Иманяр във Велики Преслав държал над 250 ценности удома

От три адреса са иззети над 300 предмета с културно-историческа стойност

Случаят бе оповестен пред медиите днес от Административния ръководител на Апелативна прокуратура Бургас Любомир Петров, Административния ръководител на Окръжна прокуратура Ямбол г-н Дойчин Дойчев, Директора на ОД на МВР - Ямбол главен комисар Генчо Иванов.

Любомир Петров, административният ръководител на Апелативна прокуратура Бургас, съобщи, че случаят е най-значимият разкрит на територията на Ямбол през последните години. Петров обясни, че мъжете са хванати по време на сделка в колите си, след това при претърсване на апартаменти в Бургас и Елхово са намерени много артефакти, 7 металотърсача и други технически приспособления. В задържаните са открити и класьори за римски, византийски, древногръцки монети.

ГДБОП спипа рецидивисти иманяри

ГДБОП спипа рецидивисти иманяри

Хванали ги по време на сделка

Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест за тримата задържани.

Административния ръководител на Окръжна прокуратура Ямбол Дойчин Дойчев обясни, че за това престъпление в закона е предвидено наказание "лишаване от свобода" до 6 години, конфискация на част или цялото имущество и "глоба" в размер от 3 000 до 15 000 лв.

На срещата с медиите присъства и Директора на Регионалния исторически музей - Ямбол Стефан Бакърджиев, който удостовери идентичността археологическите находки. Археологическите ценности датират от времето V век пр. хр. до ХVІ в. от н.е. По неговите думи обектите са древногръцки, римски, византийски, тракийски и османски и са изключително ценни.