ГДБОП спипа двама иманяри по време на сделка, съобщиха от МВР. Апашите са опитали да пласират 60 предмета с висока историческа, археологическа и номинална стойност.

Арестуваха четирима иманяри със солидно количество ценности

Арестуваха четирима иманяри със солидно количество ценности

При спецакция в Стара Загора и Раднево

Операцията е проведена от служители на "Трафик на културни ценности" в ГДБОП, а колегите им от териториалните сектори във Враца и Монтана са съдействали на операцията.

Разследващите са действали по оперативна информация и са ударили двамата иманяри в хода на реализацията на сделка, която е трябвало да завърши с продажбата на артефакти с висока стойност.

Двамата са откарани в районното за разпити. Там е станало ясно, че са стари познати на органите на реда за престъпни деяния, свързани с културно-исторически ценности, а единият дори е съден за трафик.

ГДБОП откри предмети от Античността и Средновековието при иманяри

ГДБОП откри предмети от Античността и Средновековието при иманяри

Арестувани са петима души

При процесуално-следствените действия са открити и иззети 60 предмета с висока историческа, археологическа и номинална стойност.

Сред тях са част от тракийски шлем с релефна украса, фибули, копия, сребърна гривна, както и монети - сребърни римски денари от императорската епоха и сестерции.

Разследващите са намерили и конфискували четири технически съоръжения - металотърсачи, за дълбочинно теренно проучване от висок клас.