Разбита е организирана престъпна група, занимавала се с иманярство, съобщават от пресцентъра на МВР.

Спецоперацията е проведена на 14 декември от служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), колегите им от секторите БОП в Стара Загора, Хасково, Кърджали и на областните дирекции на МВР в Смолян и Пловдив. Наблюдението е осъществено от спецпрокуратурата.

Престъпната група е наблюдавана една година, уточняват от МВР. Тя е действала на територията на областите Смолян и Пловдив. Арестувани са петима души. За 24 часа са задържани двама смолянчани - на 51 и 57 години, 59-годишен мъж от село Хвойна и двама жители на смолянското село Павелско - на 47 и 43 години. Те са привлечени под наказателна отговорност. От пресцентъра на МВР уточняват, че след като са изтекли полицейските мерки за задържане на петимата, са им наложени мерки "парична гаранция".

На този етап е изяснено, че те се занимавали с търсене, придобиване, съхранение, предлагане и отчуждаване на предмети, представляващи културни ценности. Установени са и множество хора, съпричастни към престъпната им дейност, включително и от други области на страната.

Обискирани са 18 адреса и 12 души. Униформените са иззели 325 метални предмета с различна форма, големина и размери; 269 монети; 42 пръстена; четири керамични съда; три старинни ножа. Сред иззетите гривни, пръстени, накити, бронзова фигурална пластика, фибули, коланни апликации и други има предмети от епохата на Античността и Средновековието. Сред монетите се отличават златни византийски солиди, сребърни римски императорски монети (денар), както и тракийски и македонски монети (Филип II).

Служителите на реда са открили също 11 металдетектора с антени, зарядни устройства, пити, батерии, слушалки; два преносими и един настолен компютър; две флаш-памети; 962 боеприпаса за огнестрелно оръжие от различен калибър; револвер; пушка без сериен номер; 11 мобилни апарата.