Зала Арена Армеец събра образователната общност и буквално се пукаше по шевовете. Учители от цялата страна се събраха на учителски събор в столицата.

Старт на събитието дадоха каба гайди. Държавният глава, който също уважи събитието бе посрещнат с бурни аплаузи от учителите.

Снимка 240040

Източник: БГНЕС

Събрали сме се под едно национално знаме, на което пише образование и просвета, с тези думи образователният министър Меглена Кунева даде думата на президента Росен Плевнелиев, който приветства представителите на най-благородната просвета.

12000 български учители са в залата, по думите му и пред тях политиците трябвало да застанат мирно и да ги чуят. Съдбата на всеки човек зависи от неговия учител, подчерта Плевнелиев. Именно учителите определяли бъдещето на страната. Президентът се похвали със своите родители, които също са учители.  Убеден съм, че вие сте благословени с вашата професия, обърна се президентът към учителите.

Възраждането на българското образование трябва да бъде национален приоритет, смята Плевнелиев. Трябвало да се гледа на сектора като инвестиция и да се влагат средства в образованието. Реформата нямало да се случи без преподавателите. Държавният глава е доволен, че реформата е стартирала. Според него трябва да се увеличат заплатите на учителите.

Налагаме нови европейски критерии, налагаме нови хоризонти пред българското образование, смята президентът Плевнелиев.  Той коментира, че подкрепя дуалното образование. Трябвало да се поеме отговорност за реформата, която трябвало да е в центъра на общественото внимание. 

Искаме заедно да изковем бъдещето си, изтъкна Плевнелиев. По думите му бъдещето не идвало по тръби за газ и нефт, а чрез иновации.  Нека се грижим за българските училища, настоя държавният глава. Училищата трябвало да са достъпни и любими за децата. Поклон пред вашата мисия, заяви още Росен Плевнелиев.

Снимка 240039

Източник: БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова също сподели вълнението си да види толкова учители на едно място. Да бъдеш учител е мисия, подчерта столичният кмет. Около 90 000 са българските учители. По думите й всеки един от тях оставял своя отпечатък върху образованието. Основните средства в сектора трябвало да се насочат към стимули за учителите, в качествена работна среда и квалификация на учителите. Фандъкова се похвали с инвестициите в образованието в София.  Инвестициите в учителите ще се върнат многократно, смята Фандъкова.

За един министър на образованието било важно да чуе учителите, според Меглена Кунева. Тя коментира отдадеността, страстта, отговорността и търпението на учителската професия.

Снимка 240038

Източник: БГНЕС

Учителите са гръбнакът на реформата, убедена е тя. Общността трябвало да намери решението на проблемите в образователния сектор. Държавата и МОН трябвало да отделят внимание на учителите. Именно учителите държали ключа за бъдещето на страната ни.

Кунева е притеснена от демографската криза. Трябвало да се закрият училищата, където имало само по две деца на випуск. Това трябвало да става без сътресения и плавно. Образователният министър акцентира и на важността на приобщаващото образование. Меглена Кунева се обяви за подновяване на учителския състав. Опитните пък щели да бъдат ментори на младите преподаватели. 

Вие създавате граждани, обърна се тя към преподавателите.

Чувам ви, разбрах ви, увери Меглена Кунева. Тя защити делегираните бюджети. Трябвало да се върне общественото внимание към дисциплината в клас. Не вярваме в реформите без пари, каза още просветният министър. Няма да бягаме от темата за заплатите винаги, категорична е тя. МОН щяло системно да подобрява социалния статус на учителите. 

Меглена Кунева е доволна от коментара на финансовия министър, че приоритет за следващата година ще е образованието. Ведомството щяло да се бори средната учителска заплата да е над средната за страната.

Снимка 240037

Източник: БГНЕС

Кунева даде заявка за 10% ръст на учителските заплати от 1.01.2017.  От догодина обезщетението при пенсионирането на учителите ще е десет заплати и половина.

Да се рестартира образователната система, поиска още министър Кунева.  Важно е да запалим искрата, настоя тя.  Всяка промяна носи малко страх, успокои Кунева гилдията, визирайки промените в новия образователен закон.  Държавата се прави с хора, коментира още тя. Не сте сами, имате съмишленици, за образованието пари ще има, подчерта Меглена Кунева. 

Вие сте гръбнакът на националната ни сигурност, увери тя учителите.  Вие променяте бъдещето, заяви още Меглена Кунева.

В същото време родители организираха флаш моб пред Арена Армеец. Те представиха с плакати своята визия за реформата. Тя била лесна, според тях. По мнението им, който учи, той трябва да избира учебното съдържание.

Снимка 240041

Източник: Диляна Панайотова

Учителят и ученикът трябвало да съставят учебното съдържание. Ученикът трябвало действително да е в центъра на системата. Децата трябвало да решават какво, кога и как да учат. Това означавало питащи ученици и отговарящи учители.  Истинската реформа означава свобода, според родителите.  Те искат финландски модел на образователната ни система. Във финландското просветно ведомство раболи 17 човека.