Десетки българи са въвлечени в интернет измами в платформи за свободна търговия. Телефонните им номера се регистрират в известни чат приложения, чрез които извършителите на престъпленията се свързват с жертвите си. Така сънародниците ни влизат в ролята на потенциални извършители на престъпления без изобщо да предполагат за това. Това съобщи комисар Владимир Димитров, началник отдел "Киберпрестъпност" в Главната дирекция в ефира на БНР.

Гражданин си публикува обява, че продава някаква стока втора употреба, свързва се с него на телефона, който е оставил, обикновено се свързват чрез някакво приложение за чат комуникация, казват, че цената ги устройва и желаят да го закупят. Предлагат му да се използва специална платформа за разплащания и му изпращат линк, който води към фалшив сайт, на който обикновено му се искат данните от банковата карта, номера на банковата карта, име и фамилия. След като откраднат данните от банковите карти, измамниците пазаруват с тях в интернет.

Facebook ще следи за фалшиви нови и конспирации срещу COVID-19

Facebook ще следи за фалшиви нови и конспирации срещу COVID-19

Мрежата информира хората, като им дава повече контекст за публикациите

От ГДБОП отчитат и увеличение на случаите на кражби на профили в социалните мрежи. Той обясни, че това се случва чрез превземането първо на свободна пощенска кутия, която не е ползвана определено време и по този начин превземат Фейсбук акаунта на човек, който е забравил да си махне в настройките тази пощенска кутия, която той е регистрирал преди 12 години, не я е ползвал отдавна, но тя все още е основен метод за връщането на паролата към този профил във Фейсбук, поясни Димитров.