В Пловдив въведоха дистанционно обучение за 20-те деца, поставени под карантина, след като се върнаха от Италия, предаде Нова телевизия. Уточнява се, ще те учат чрез облачни технологии.

Възпитаниците на математическата гимназия в града се прибраха вчера с полет от Италия, след като са били на учебна практика в Сицилия.

"Никой от тях не е имал температура, не е проявявал симптоми на респираторно заболяване. С оглед превенция от мястото, от което пристигат са посъветвани да останат по домовете си в срок от 14 дни", коментира д-р Милена Панайотова началник на отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Пловдив.

Учениците не са влизали в контакт с останалите деца от училището.

"Непрекъснато държим връзка както с родителите, така и със самите ученици. Имат предоставени контакти с Регионалната здрава инспекция, личните лекари вече са уведомени. Родителите са спокойни", посочи директорът на ОМГ-Пловдив Веселина Карапеева.

Изолираните ученици са от 10, 11 и 12 клас. Най-голямо е притеснението за зрелостниците, на които им предстои матура. За да не се отрази отсъствието им на тяхната подготовка, от днес те се обучават дистанционно.

Младежите получават на електронните си пощи разработените уроци по общообразователните и по специалните предмети.

"Днес аз сутринта лично изпратих задачи на учениците. Те вече работят по тях. В момента, в който някой ученик има затруднение, аз лично го набирам по телефона или той може да ме набере и мога устно да му обясня нещата", поясни Румен Манолов, учител по информатика и информационни технологии.

Учениците могат да бъдат и изпитвани от вкъщи, но не и да бъдат оценявани.

"Колегите ще дават заданията, ще ги получават, ще изчакат момента, в който живи и здрави децата ще се върнат, за да могат да коментират самата оценка", добавя Карапеева.