Заради COVID-19 кабинетите за тестване за СПИН не работят. Вината тук не е на инспекциите, те трябва да бъдат подкрепени с човешки ресурс, за да могат и другите заболявания да останат в противоепидемичния контрол и да не хвърляме всички усилия в COVID епидемията. Това каза мениджърът на програма "Сексуално здраве" Момчил Баев в ефира на bTV.

Вече имам информация за няколко ХИВ позитивни лица, които са преболедували и COVID-19. Няма категорични данни, че лекарствата срещу СПИН помагат и срещу коронавирус, но има информация, че някои от медикаментите за антиретровирусна терапия се ползват и при пациенти с новата болест. Заболелите ХИВ позитивни са изкарали COVID-19 не много тежко и без големи усложнения, защото терапията им по принцип е насочена към укрепване на имунната им система, но това не ги прави неуязвими, каза Баев.

По неговите думи в момента има 13-14 центъра в България, където се правят тестове за СПИН, но макар да не са затворени официално, при проверка от негова страна и на граждани, те не функционират заради претоварването на системата заради пандемията с ковонавируса.

38 млн. души в света живеят с ХИВ
Обновена

38 млн. души в света живеят с ХИВ

В България 98% от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия

Терапиите за СПИН през последните години много са напреднали и нямат нищо общо със ситуацията през 90-те години на миналия век. Хората с ХИВ могат да водят нормален живот и да не страдат от странични ефекти, каза експертът.

Според него досега няма създадена ваксина срещу СПИН, защото не е бил хвърлен същия ресурс като за изработването на тази срещу коронавирус, а това се дължи на стигмата на ХИВ

Припомняме, днес се отбелязва Световния ден в борбата срещу СПИН.