Над 400 души от цялата страна се събраха на протест пред столичния храм „Св. Александър Невски", обединени от две теми - акциза на спиртните напитки и защитата на пенсионери и социално слаби.

Протестиращите носеха черни знамена - символ на „надеждата".
Ораторите издигнаха лозунга, че вече няма бели, зелени, червени, сини, жълти и оранжеви, а има глад, мизерия и нищета, затова всички трябва да се обединим под черното знаме на „надеждата" и да вървим до пълната победа и удовлетворяване на нашите искания.

Организирани от "Ред, законност и справедливост", Български патриотичен съюз и други неправителствени организации, протестиращите изказаха своето възмущение от неуспешното управление на Емилия Масларова и поискаха нейната оставка.

Производители на спиртни напитки избраха днешния църковен празник,почитащ Св. Трифон Зарезан, като вместо ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност, те направиха "зарязване на лозята на жълтите павета" - като репетиция за националния протестен митинг-шествие, който е предвиден за 14 февруари (тогава по стар стил и според народната традиция се отбелязва Трифон Зарезан).

Производителите раздаваха мостри на своята продукция - вино и ракия, на присъстващите, а лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев пусна няколко черни гълъба като символ на надеждата и на мирно послание към управляващите.

Той обяви, че сегашният протест е прелюдия към националния протест, който започва на 14 февруари, когато протестиращите ще тръгнат в колони от централна гара по бул. „Мария Луиза" и ще направят символична жива верига около парламента.

Искаме управляващите да удовлетворят нашите основни човешки искания:

  • повишаване на пенсиите на пенсионерите.
  • намаляване на акциза върху спиртните напитки.
  • решаването веднъж завинаги проблема с топлофикация и топлофикационните и електроразпределителните дружества,

уточни Янев.

Той подчерта, че това са политически искания, които трябва да бъдат решени с политически средства.
В противен случай ще прибегнем до мерки, които ще стимулират управляващите да решат проблема, а именно блокиране с живи вериги на центъра на столицата, допълни Янев. 

Всички ние искаме мир, искаме българското правителство по човешки да разгледа и да реши тези национални въпроси, в противен случай българският народ ще започне да действа по европейски каза още Янев.

Речта му бе аплодирана бурно от присъстващите с непрестанни сканирания: „Масларова, Оставка".

Протестиращите си обещаха всеки четвъртък да започнат да се събират пред храма „Св. Александър Невски" и да излагат своите искания. Това ще го правим, докато те не бъдат решени най-накрая, викаха те.

Ораторите на митинга обявиха, че е крайно време българската православна църква да се намеси и да подкрепи тяхната високо благородна и хуманна кауза.