Ръководителите на граничните служби на шестте страни-членки на Черноморския регион подписаха споразумение за сътрудничество

Споразумението бе подписано в курорта Слънчев бряг по време на осмата работна среща на страните от Черноморския регион - Румъния, Украйна, Руската федерация, Грузия, Турция и България.

Форумът беше открит от министъра на вътрешните работи Румен Петков, съобщава МВР.

Общият ни стремеж към задълбочаване на взаимоотношенията на граничните органи и бреговите органи е обусловен както от глобалните политически, икономически и политически проблеми, така и от протичащите през последните години тревожни събития, заяви при откриването Петков.

Предизвикателствата на престъпния свят ни обединяват, като поставят обективното изискване за ефективност в обмяната на информация и резултатност във взаимодействието за опазването на нашите черноморски граници, добави още той.

По думите на Петков, неслучайно Международният координационен граничен център е ситуиран в Бургас и в момента в реално време може да се наблюдава трафикът в Черно море. През изминалата година са регистрирани над 300 нарушители по море.

На срещата стана ясно, че се предвижда ново техническо оборудване за наблюдение и контрол на външните граници на ЕС и за провеждане на полицейски операции в граничната зона.

До 2009 година ще се усвоят 124 милиона евро за 12 гранично-полицейски кораба, 4 хеликоптера, 2 безпилотни самолета, автомобили с висока проходимост, съвременно комуникационно и IT оборудване.

Ще бъдат изградени интегрирани системи за контрол и наблюдение на черноморската и другите външни граници, както и Единен център за управление в ГДГП София.