Българи от чужбина започват нова протестна акция срещу бавенето на законопроекта за освобождаването им от здравни осигуровки.

От днес депутатите от парламентарното мнозинство ще получават всеки ден десетки SMS-и с напомнящ текст: „Моля, разглеждайте и гласувайте законопроекта „Шарков-Димитров" за освобождаване на българите в чужбина от здравни вноски!"

Гласуваният на първо четене текст вече десета седмица не влиза в пленарната зала за второ четене, въпреки опитите на вносителите да го придвижат.

От началото на годината законопроектът беше обявен два пъти в дневния ред на Народното събрание, но и двата пъти той отпадна от дискусиите в пленарната зала.

Така българите в чужбина продължават да бъдат длъжници на държавата и трупат наказателни лихви. Ако това не се промени, те рискуват Националната агенция по приходите да пристъпи към конфискация на тяхното имущество.

SMS-и няма да бъдат изпращани на депутатите от опозицията, включително и тези от парламентарната група на БНД, която подкрепя освобождаването на емигрантите от здравни дългове.

Депутати от левицата, за които е известно, че се солидаризират с исканията на емигрантите също няма да получават напомнящи съобщения.

Акцията ще продължи докато парламентарните групи на тройната коалиция се ангажират публично с точна дата за разглеждане и гласуване на законопроекта.

Отделно от това, всеки депутат, който декларира, че подкрепя това законодателно решение ще бъде изключен от списъка. За целта е достатъчно да изпрати изрази подкрепата си с е-мейл до Съюза на българите по света "Бъдеще" на адрес postmaster@budeshte.org.