Мерките по програмата 60/40 водят 5 000 души всеки ден пред Бюрата на труда. Тази мярка е неработеща, защото тя би била добре за малкия и среден бизнес, но не и за големите предприятия. Това каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията, в ефира на Нова телевизия.

Той заяви, че големите предприятия, като големите вериги ресторанти и хотелиери, могат да се възползват от мярката, едва когато отворят врати и започнат да идват хора. Кетърингът, който може да работи в момента, дава от 1 до 5% от оборота на търговския обект.

"За хотелиерите и ресторантьорите няма мерки. Караме на мускули", отбеляза Алибегов и допълни, че браншът плува в една лодка и се опитват да си помогнат взаимно, но до края на годината ще има още много фалити. Притеснението идва от това, че не знаят какво мисли правителството като мерки и още проблеми ще се стоварят тогава, когато всички отварят врати.

Мярката 60/40 оставала неработеща за бизнеса

Мярката 60/40 оставала неработеща за бизнеса

Според Мария Минчева от БСК малка част от хората щели да се възползват от мярката

В заключение Алибегов допълни, че първата мярка, която ще помогне на ресторантьорите и хотелиерите, е мярката "60/40" да влезе в деня на отваряне на ресторантите и хотелите. Очаква се тогава браншът да започне една с половината си капацитет - т.е. около 125 000 души.

Той иска браншът да получи и данъчна ваканция, за да се отложи плащането във времето за едни по-светли времена. Трябва да се изчисли и средната работна заплата за 12 месеца назад - 550 лева да се даде на всеки, който има трудов договор, бе категоричен Алибегов.

При едни навременни мерки до 2-3 месеца ще можем да се стабилизираме и в следващите 4-5 месеца да тръгнем да излизаме от кризата", отчете Алибегов.

643 заявления от работодатели са постъпили по схемата 60/40

643 заявления от работодатели са постъпили по схемата 60/40

В петък регистрираните фирми са били 230