Жандармерията влиза в Студентски град. Това стана ясно след близо 4-часова дискусия в УНСС за проблемите на Студентски град.

В нея взеха участие президентът Георги Първанов, областният управител на София Тодор Модев, кметът на район "Студентски" Димитър Дилчев, кметът на столицата Бойко Борисов, председателят на ДАМС Весела Лечева, началникът на 7-мо РУ на МВР Петър Неделчев и представители на университетските студентски общности.

След срещата президентът Георги Първанов съобщи, че е разговарял с вътрешния министър Михаил Миков за намирането на нов терен за сграда на 7-мо РУ.

Засиленото полицейско присъствие на територията на Студентски град е вече факт, съобщи началникът на 7-мо полицейско управление.

5-6 пъти повече служители на реда ще охраняват студентите на територията на градчето. Към момента в 7-мо РУ има незаети 60 щатни бройки.

Към служителите на 7-мо РУ се присъединяват служители на жандармерията и на специалното поделение за охрана.

Започва активна превантивна дейност - проверки в нощните заведения, срещи със собствениците и началниците на охрана, за да бъде изяснен и въпросът с охраната на прилежащите територии на всички заведения.

От началото на тази година до днес са регистрирани общи 38 случая на дребно хулиганство в района на Студентски град.
По данни на Петър Неделчев всички те са стигнали до съд и вече има петима осъдени.

На срещата са били обсъждани редица проблеми, свързани с бита, начина на живот и сигурността на студентите, живеещи в градчето.

Засегнати са проблемите за охраняването на териториите на Студентски град, за адресната регистрация, обслужването, временните обекти, реституцията на университетски земи и сигурността на живущите там.

Главният архитект на столицата Петър Диков, който също присъства на срещата, припомни, че вече близо година се работи по изработването на цялостен план за Студентски град, който да защитава публичните интереси и целостта на териториите на ВУЗ-овете.

Той беше категоричен, че СО ще въведе строителна забрана в момента, в който планът стане реалност и покаже ясни резултати.

Диков се позова на думите на кмета на столицата Бойко Борисов, според когото всичко, което се случва в Студентски град, трябва да е съобразено с желанията и потребностите на живеещите там.

Според ректора на УНСС Борислав Борисов причината за случващото се в студентското градче е „безогледната и безобразна реституция заедно с едно строителство, което доведе до уродлив вид и начин на живот на тази територия".

„Студентски град не е това, което трябва да бъде", заяви президентът Георги Първанов след срещата в „Студентски град".  

Още...

Той изрази съжалението си за пореден път, че „от 20 години насам една тухла не е построена за студентско общежитие, но изникнаха десетки магазини и мултикомплекси".

Конкретните мерки, които предстоят да бъдат предприети в най-кратки срокове, включват намерението на СО да намали броя на временните обекти на територията на Студентски град.

Ще бъде сформирана и работна група, която да подготви два плана за действие - един в краткосрочен и един в дългосрочен план.

Групата ще бъде оглавявана от кмета на район „Студентски" Димитър Дилчев, а в нея ще се включат ректорите на Лесотехническия университет, НСА и студенти от Националното представителство на студентските съвети.
Този четвъртък от 10:00 ч. ще бъде първата среща на работната група.

Кметът на район „Студентски" съобщи и че в момента текат ежедневни проверки на работещите заведения на територията на градчето.
Проверява се наличието на касови апарати, спазването на работното време, а в нощните заведения наличието на непълнолетни след позволения час.

Всички нощни заведения ще трябва да представят на кмета на район „Студентски" всички необходими документи, които им осигуряват 24-часовия режим на работа.
Ако не го направят до 1 февруари 2009 г. или ако има нередности в документите им, Дилчев обеща, че няма да им позволи да работят след 23 часа.

Архитектът на столицата пък обеща дирекция „Контрол по строителството" към СО да започне масови проверки за законността на териториите на заведенията.

Въпросът, който в момента стои за бъдещето на Студентски град, е „библиотеки или дискотеки", обясни още ректорът на УНСС Борислав Борисов.